top of page

Bireysel ve Ortak Alanlara Şarj İstasyonu Kurulumu Artık Daha Kolay

Elektrikli araç kullanıcıları için şarj altyapısının yaygınlaşması ve kullanımının kolaylaştırılması adına önemli bir gelişme yaşandı. 10 Mart 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan yeni düzenlemeler, bireysel ve ortak alanlara şarj istasyonu kurulumunu önemli ölçüde kolaylaştırıyor.

Bireysel Otopark Alanlarına Şarj İstasyonu Kurmak Artık Daha Kolay

Daha önce bireysel otopark alanına şarj istasyonu kurabilmek için site yönetimleri ile yaşanan bazı belirsizlikler vardı. Yeni düzenleme ile bağımsız bölüm sahipleri veya daire sahipleri, kendi otopark alanlarına şarj cihazı veya priz tesisatı kurabilecek. Bu işlem için site yönetiminden izin almalarına gerek yok. Kullanıcılar artık mevcut elektrik altyapılarını kullanarak kendi otopark alanlarına uygun bir şarj çözümü oluşturabilecekler.

Ortak Alanlara Şarj İstasyonu Kurulumunda Ruhsat Zorunluluğu Kaldırıldı

Bir diğer önemli değişiklik ise ortak kullanım alanlarına şarj istasyonu kurulumunda ruhsat zorunluluğunun kaldırılması oldu. Önceden apartman ve site yönetimleri, ortak alanlara şarj istasyonu kurabilmek için ruhsat almak zorundaydı. Yeni düzenleme ile bu gereklilik ortadan kaldırıldı, böylece site yönetimleri ruhsat alma süreciyle uğraşmadan, doğrudan şarj istasyonu kurabilecek.

22 kW Güç Tahsisi Konusunda Bakanlık Açıklaması

Bazı haber kaynaklarında elektrikli araç şarjı için 22 kW güç tahsis edilmesinin zorunlu olmadığına dair bilgiler yer aldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkililerinin yaptığı açıklamalara göre, evde şarjın sıradan bir prizle de mümkün olduğu ve her araç sahibine 22 kW güç tahsis edilmesinin gerekmediği belirtilmiştir. Ancak, bu ifade Resmî Gazete’de yer almamakta, yalnızca yetkililerin açıklamalarına dayanmaktadır. Kullanıcılar, mevcut sözleşme güçlerine uygun bir şarj istasyonu veya priz tesis edebilir ve ekstra güç artırımı zorunluluğu bulunmamaktadır.

Elektrikli Araç Sahipleri İçin Büyük Kolaylık

Bu düzenlemeler sayesinde elektrikli araç sahipleri için şarj altyapısı daha erişilebilir hale geldi. Artık:

  • Bireysel kullanıcılar, kendi otopark alanlarına şarj istasyonu veya priz tesis edebilir.

  • Elektrik dağıtım şirketleri tarafından gereksiz güç artışı zorunluluğu ortadan kalktı.

  • Site yönetimleri, ortak alanlara ruhsat almadan şarj istasyonu kurabilecek.

Bu değişikliklerle birlikte elektrikli araç sahipleri, yüksek maliyetler ve bürokratik engellerle uğraşmadan şarj istasyonlarını daha kolay kurabilecek. Türkiye’de elektrikli araç kullanımının yaygınlaşmasını destekleyen bu adımlar, sektör için önemli bir gelişme olarak öne çıkıyor.

 
 
 

1 Comment


M Cmb
M Cmb
birkaç saniye önce

Binalarda daire sayısı artmışken şarj istasyon kurulum sayısı 2'ye çıkabiliyorken, normal ve hızlı dolum istasyon kurulumu bu tarihte 20'000-40'000 TL olup, yapılan düzenlemenin kullanmayacak daire başına getirdiği yük gözardı ediliyor. Altyapısı, bağlantıları iyice düşünülmeden adil maliyet paylaşım prensibi ayaklar altına alınıyor. Huzur bozacak bir düzenleme daha hayatımıza girmiş bulunuyor.

Like
bottom of page